Publicaties

V10 biedt met twee milde stammen een bredere bescherming dan met één enkele milde stam

Juni 2021

Een plant behandelen met twee milde stammen van een virus biedt een bredere beschermingsgraad tegen PepMV dan wanneer planten met slechts één stam behandeld worden. Dit is gebleken uit een experiment met V10, waarbij een mild pepinomozaïekvirus (PepMV) isolaat de symptomen van agressieve virus isolaten behorend tot twee verschillende stammen remde met minder dan 50%, terwijl V10 de symptomen remde met 100%. De opbrengst van planten beschermd met V10 was in dit geval 2,5 keer zo hoog als planten beschermt met één milde stam.


Omdat beide agressieve stammen (Ch2/EU) vaak samen in gemixte besmetting voorkomen, is het gebruik van milde stammen die beschermen tegen beide agressieve isolaten aan te raden. Dit wordt onder andere onderschreven door EPPO.


Lees het artikel van EPPO (The European and Mediterranean Plant Protection Organization waarin EPPO adviseert om een vaccin met twee stammen te gebruiken tegen PepMV.

Volledige artikel

Hoe eerder planten behandeld worden met milde stammen, des te vollediger de bescherming

Juni 2021

Hoe eerder in zijn ontwikkeling een plant wordt behandeld, hoe beter. Wel moet de plant op een verantwoorde manier behandeld worden zodat de plant geen hinder in zijn groei ondervindt van de behandeling. Tomatenplanten kunnen vanaf 2 tot 3 weken behandeld worden. Jonge planten worden gevaccineerd met V10, een middel dat is opgebouwd uit twee milde stammen van het virus. Door het inbrengen van een mild virus in de plant, wordt onder andere RNA-silencing in de plant geactiveerd. RNA-silencing is een proces waarbij de plant zich beschermt tegen toekomstige besmettingen met vergelijkbare virussen. Er is een bepaalde tijd nodig voordat de plant zich kan beschermen tegen het pepinomozaïekvirus. Na behandeling met V10 is er een korte periode waarin de plant zijn afweer moet opbouwen. Na deze periode kan de plant zich verweren tegen agressieve isolaten van het virus.


Kortom: Hoe eerder we een plant inoculeren met een mild virus, hoe eerder de plant beschermd is. Daarnaast zijn jonge planten ook vatbaarder voor virusbesmetting, waardoor een mild virus zich in dit stadium sneller door de volledige plant verspreid.


Lees het artikel voor meer informatie over het gebruik van crossprotectie bij planten

Volledige artikel

Toelating gewasbeschermingsmiddelen

Juni 2021

Wat zou het mooi zijn wanneer innovatieve gewasbeschermingsmiddelen sneller kunnen worden toegelaten.

Volledige artikel