Voor een adequate bescherming tegen PepMV zijn milde isolaten van beide stammen vereist

Voor een adequate bescherming tegen PepMV zijn milde isolaten van beide stammen vereist

Van het pepinomozaïekvirus komen in de praktijk verschillende stammen voor die problemen voor de teler kunnen veroorzaken. In de EPPO-datasheet (The European and Mediterranean Plant Protection Organization) over het pepinomozaïekvirus wordt hierover het volgende beschreven: “Tegen het pepinomozaïekvirus zijn geen resistentiegenen beschikbaar in commerciële rassen. Er zijn een aantal potentiële accessies die resistent zijn tegen isolaten van de EU-stam, maar het moet nog onderzocht worden of deze accessies resistentie bieden tegen de andere PepMV stammen.

Crossprotectie

Crossprotectie is een methode die in verschillende landen wordt toegepast om de negatieve effecten van PepMV-infecties te beheersen. Bescherming tegen agressieve isolaten van de EU-stam vereist een verzwakt EU-isolaat, terwijl een verzwakt CH2-isolaat is vereist om te beschermen tegen agressieve CH2-stammen. In veel gevallen komen CH2- en EU-stammen voor bij gemende infecties dus voor voldoende bescherming zijn milde isolaten van beide stammen vereist.”

Omdat beide agressieve stammen (Ch2/EU) vaak samen in gemengde besmetting voorkomen, is het gebruik van milde isolaten die beschermen tegen agressieve isolaten van beide stammen aan te raden. Dit levert een bredere bescherming tegen schade veroorzaakt door PEPMV op, dan wanneer er maar één mild isolaat wordt gebruikt. Dit wordt onder andere onderschreven door EPPO.

Volledige artikel