V10

Wat is V10?

V10 is een natuurlijk gewasbeschermingsmiddel op basis van crossprotectie, dat is ontwikkeld door Valto en in de tomatenteelt wordt ingezet om het pepinomozaïekvirus tegen te gaan.

V10 is opgebouwd uit twee milde varianten van het virus, VX1 en VC1. Door jonge planten te vaccineren met milde varianten van het pepinomozaïekvirus (PepMV), zijn deze beschermd tegen symptomen van de agressieve varianten. Na de behandeling met V10 blijft Valto nauw betrokken. De teelt wordt gecontroleerd om te zien of het gewas volledig beschermd is tegen agressieve PepMV.

De oplossing voor het pepinomozaïekvirus

Het pepinomozaïekvirus is zonder twijfel een van de grootste bedreigingen in de tomatensector. In deze video wordt uitgelegd wat het pepinomozaïekvirus is en hoe het in de plant te werk gaat.

Vanuit onze passie voor het optimaliseren van de kwaliteit van groentegewassen is V10 ontstaan. We laten je graag zien hoe V10 door crossprotectie het pepinomozaïekvirus tegengaat.

Het resultaat van V10

Onze onderzoekers laten je in deze video zien wat V10 met een gewas doet.

Jonge planten worden behandeld met V10 en een teeltperiode lang  vergeleken met onbehandelde planten. Het resultaat mag er zijn!

Maximale bescherming

Met V10 behandelde planten zijn geïnoculeerd tegen de meest gangbare stammen van het pepinomozaïekvirus, te weten EU, LP en CH2. Ook onderdrukt het middel symptomen van US1.

Deze dubbele bescherming biedt een hogere beschermingsgraad dan wanneer planten met slechts één stam behandeld zouden worden. Uit doorlopend onderzoek blijkt dat de herstelperiode van een plant na het inoculeren niet afhankelijk is van het aantal stammen dat is ingebracht.

PepMV EU nog altijd aanwezig

Ten onrechte wordt soms aangenomen dat de eerder gevonden Europese stam inmiddels is verdrongen door de Chileense stam en dat inenting met één stam voldoende is om gewassen te beschermen.

Wetenschappelijk onderzoek heeft echter aangetoond dat de Europese stam nog altijd aanwezig is. Deze wordt nog elk jaar gemeten en lijkt zelfs bezig te zijn met een ‘opmars’ onder planten die niet tegen PepMV EU geïnoculeerd zijn.

"Aan het ontstaan van V10 gingen jaren van onderzoek vooraf."

V10-vaccinatie in één oogopslag

Toepassingsgebied
Tomaat
Type toepassing
Gewasbehandeling door inwrijven, na het planten
Te bestrijden organisme
pepinomozaïekvirus
Dosering (middel) per toepassing
10% (0,8 l V10 + 8 l water), in combinatie met 15 gram synthetisch zand per 1 l verdunde inwrijfvloeistof.
Maximale dosering (middel) per toepassing
0,8 l/ha
Maximaal aantal toepassingen per teeltcyclus
1
Veiligheidstermijn in dagen
14