Over Valto Biocontrol

Over Valto Biocontrol

Valto Biocontrol is een familiebedrijf. Van opa tot vader tot zoon, allemaal hebben wij de passie om de kwaliteit van groentegewassen te optimaliseren. Uit deze passie is V10 ontstaan.

Bij Valto zitten we niet stil. We zijn constant in beweging om nieuwe oplossingen te vinden. Jaarlijks investeren wij fors om de nationale en internationale tuinbouw van dienst te kunnen zijn met nieuwe, innovatieve producten.

Geschiedenis

Vóór 2005

Terugblik

Valto is een familiebedrijf. De passie voor het optimaliseren van de kwaliteit van groentegewassen is een belangrijk onderdeel van het DNA van de familie Looije. Wij zien problemen als kansen.

Waar opa altijd bezig was met het verbeteren van de teelt op zijn bedrijf, had Leo een bredere focus. Zo hield hij zich als plantenkweker bezig met het verbeteren van steenwol, haalde hij in 1991 het entclipje naar Nederland en was hij mede eigenaar van een veredelingsbedrijf. Leo bleef bezig met zijn passie om de kwaliteit van groentegewassen te optimaliseren. In 2005 vond hij een oplossing voor het pepinomozaïekvirus en dat heeft de basis gelegd voor Valto. Op de foto is te zien dat Thorben de kas van opa inspecteert. De kas wordt opgehoogd wegens de overstap van het gebruik van hete lucht naar stoken en substraat.

2005

Start Valto

Leo vond in 2005 een kansrijke oplossing voor het pepinomozaïekvirus en de eerste proeven werden gestart. Leo schakelde externe partijen in om onderzoek te doen. Hij begon een bedrijf en opende het eerste kantoor van Valto.

In 2007 verscheen naast de Europese stam van het virus plotseling een nieuwe, uit Chili afkomstige stam. Voor Leo was dat aanleiding om een meervoudig vaccin te ontwikkelen dat tomatenplanten beschermt tegen beide stammen. Sindsdien voert Valto proeven uit onder uiteenlopende teeltomstandigheden.

2013

Eerste tijdelijke toelating

In 2013 ging het product door een tijdelijke toelating over van de proeffase naar de praktijkfase. Veel telers hebben deze mogelijkheid benut om hun gewas tegen het pepinomozaïekvirus te beschermen.

Als gevolg van deze ontwikkeling was er meer ruimte nodig om V10 te produceren, wat resulteerde in een verdubbeling van de oppervlakte van het bedrijf.

2014

Thorben neem het stokje over van Leo

Thorben heeft een passie voor ondernemen en tuinbouw.

Hij gelooft in de oplossing die zijn vader heeft gevonden voor het pepinomozaïekvirus. Thorben ziet toekomst in natuurlijke gewasbescherming. Om deze redenen heeft hij in 2014 de rol als directeur van zijn vader overgenomen.

2018

Buiten de grenzen

In 2018 is Valto een samenwerking aangegaan met Koppert Biological Systems om V10 wereldwijd te kunnen aanbieden.

Valto blijft verantwoordelijk voor de verkoop en distributie van het product V10 in Nederland. De distributeur neemt de verkoop en distributie van V10 in de rest van de wereld op zich. Valto blijft hier nauw bij betrokken en biedt ondersteuning waar nodig. V10 is op dit moment in verschillende landen beschikbaar en Valto is in afwachting van meerdere toelatingen.

2018

Toelating V10 in Nederland

Van proef naar toelating is een lang proces.

Dertien jaar na de eerste proeven wordt V10 in 2018 in Nederland als eerste land ter wereld officieel toegelaten.

2019

Uitbreiding Valto

Het succes van Valto gaat door en het bedrijf breidt uit. Valto is in korte tijd flink gegroeid.

Het aantal personeelsleden is in 2019 verdubbeld en de bedrijfsruimte is uitgebreid door de aanschaf van een vierde pand in De Lier. In 2019 bereikt Valto een mijlpaal van 11.111 verkochte hectaren sinds de start van het onderzoek.

2020

Uitbreiding export

Niet alleen in Nederland, maar ook steeds meer tomaten in het buitenland worden beschermd met V10.

Dit jaar is het aantal landen, waar onze natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen naar worden geëxporteerd, opnieuw sterk uitgebreid. Daarnaast is Valto in afwachting van toelatingen in meerdere landen.

Maar teelten worden ook door andere virussen dan het pepinomozaïekvirus bedreigd. Ook hiervoor is Valto druk bezig met onderzoek en mogelijke oplossingen.

2021

Jubileumjaar

Dit jaar bestaat Valto 15 jaar! Zo lang zijn we al bezig met onze passie om de kwaliteit van gewassen te optimaliseren.

Een mooi moment om de deuren van Valto digitaal te openen voor een uniek kijkje achter de schermen. Vier het feestje samen met ons mee op onze jubileumpagina!

We zijn trots op waar we nu staan en zijn tegelijkertijd ook druk bezig met onze toekomstplannen. Zo kregen we op 1 oktober 2021 de sleutel van onze nieuwe kas met 17 afdelingen aan de Hoefweg in De Lier, waarmee directeur Thorben Looije een volgende stap zet in zijn groei-ambitie. Het onderzoek naar nieuwe, natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen werd tot nu toe gedaan op verschillende locaties. Na de op handen zijnde aanpassingen van het nieuwe kassencomplex kunnen de onderzoekers van Valto grotere proeven doen op meerdere gewassen én dat alles op een plek, dichtbij het kantoor van het familiebedrijf op Leehove.

2022

Klaar voor de toekomst

Met het vergroten van de productie- en onderzoekscapaciteit in de nieuwe kas was het ook tijd om ons onderzoeksteam uit te breiden met een extra reseacher en een team lead researcher. Daarnaast hebben we ook geïnvesteerd in eigen lab faciliteiten. Om telers – nu en in de toekomst – te helpen om een gezonde teelt te realiseren.

Met al deze uitbreidingen werd het ook tijd voor een opfrisbeurt van ons logo met nieuwe huisstijlkleuren en er is een belangrijke pay-off toegevoegd aan ons logo: protected by nature!

Want als Valto geloven we in de natuur als oplossing om alle soorten planten te beschermen tegen virussen. In deze video leggen we in het kort uit wie we zijn en hoe we graag werken.

Toegang voor natuurlijke gewasbescherming moet sneller

Wij helpen onze glastuinbouwklanten graag met het telen van gezonde groente en fruit met natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen, waarmee virusproblemen opgelost kunnen worden. Valto heeft nieuwe gewasbeschermingsmiddelen, die veilig zijn voor mens, dier en milieu. Maar we kunnen ze niet aan onze klanten aanbieden, omdat de huidige, ingewikkelde manier van toelating ervoor zorgt, dat het jaren duurt voordat een nieuw product op de markt wordt toegelaten. In dit filmpje roept onze directeur Thorben Looije overheden en ministeries op om samen te werken aan een oplossing.

Bedrijfscultuur

Constant in beweging

We zijn constant in beweging. Niet alleen omdat het moet, maar ook omdat het kan. We zoeken altijd naar mogelijkheden om het nóg beter te doen. We werken continu aan nieuwe oplossingen. Hiervoor kijken we niet alleen naar de wetenschap. We gaan ook graag naar klanten toe om te leren en om nieuwe kansen te ontdekken.

Jong en ambitieus

We zijn een jong bedrijf. Trots op waar we nu staan en wat we met elkaar bereikt hebben.

Onze ambitie gaat verder. We weten wat er in de markt speelt en waar klanten echt behoefte aan hebben. We denken dan ook graag met hen mee. Met onze kennis en jarenlange ervaring in de tuinbouw kunnen we ook in het buitenland bijdragen aan de verbetering van de kwaliteit van groentegewassen. Daar worden wij blij van!

Gedreven

Wat hebben we als teamleden gemeen? Een drive om de kwaliteit van groentegewassen te optimaliseren. Deze drive bracht ons bij elkaar. We krijgen energie van onderzoek naar nieuwe oplossingen samenwerkingen en tevreden klanten. Onze verschillende disciplines, professionaliteit en gedrevenheid maken ons tot een sterk team.

Samen

Samenwerking is voor ons heel belangrijk. Het delen van kennis en ervaringen maakt ons sterk.

We staan dicht bij de kwekers en de wetenschap. Ook voor ons team is samenwerken heel belangrijk. Elke collega is uniek en heeft zich ontwikkeld op zijn of haar vakgebied. Met elkaar zoeken we naar oplossingen!

Humor en creativiteit

Lachen is gezond! Bij ons is er dan ook genoeg ruimte voor humor en creativiteit. Zo hebben we elke woensdag ‘Tosti Wednesday’. Hierin kan iedereen zijn creativiteit kwijt: van een tosti met ham tot een tosti bami inclusief satésaus. Ook in het werk krijgt iedereen de kans om zijn creativiteit te laten zien. Zo ontstaan de beste ideeën en dat is belangrijk in ons vakgebied. Een goede balans tussen werk en ontspanning vinden we belangrijk. Hierdoor groeit het teamgevoel.

Internationaal

Buiten de grenzen

We gaan verder dan de Nederlandse grenzen. We werken graag samen met onderzoekstations over de hele wereld. Zo proberen we gezamenlijk op een hoger niveau te komen en een grotere verscheidenheid aan oplossingen te bieden.

V10 heeft zich niet alleen bewezen in Nederland. Ook in het buitenland is er veel vraag naar het product. We werken samen met een distributeur om de oplossing voor het pepinomozaïekvirus daar te kunnen leveren. We zijn trots op de toelatingen die er nu al zijn!