Toepassing

Effectieve vaccinatiemethoden

Om van een goede vaccinatie verzekerd te zijn, moet elke plant worden behandeld. Wrijf per stengel één blad in, net onder de kop en op middelhoogte. Dit kan op twee manieren:

  1. Toepassingsmethode met schuurspons: door met de ruwe kant van een in V10 gedoopte schuurspons licht over het blad te wrijven, terwijl met de andere hand tegendruk gegeven wordt. De schuurspons kneust het blad.
  2. Toepassingsmethode met katoenen handschoen: door met een in V10 bevochtigde duim en wijsvinger over het blad te wrijven en dit hierbij licht te beschadigen.

Doordat het blad iets wordt beschadigd, krijgt V10 de kans om door de plant opgenomen te worden en zo zijn werk te doen.

V10 | Instructievideo

In deze video worden de verschillende toepassingsmethoden gedemonstreerd.

Behandelingsstrategie V10 in weken

Nadat de planten in het substraat zijn geplaatst, kunnen ze worden behandeld met V10.

Kijk naar de instructievideo of het monsterprotocol voor het juiste gebruik van V10 en de monstername. De uitslag wordt door een van onze specialisten met u gecommuniceerd waarna duidelijk is of uw planten volledig beschermd zijn tegen PepMV.

1

Planten

2

Vaccinatie door V10

3

Monstername

4

Uitslag

5

Volledige bescherming

"Enkele weken na de behandeling wordt de teelt door middel van steekproeven gecontroleerd."

Behandelen bij plantenkweker

Planten mogen al bij de plantenkwekers behandeld worden met V10. Hoe eerder een plant wordt beschermd, hoe beter dit is.

De bij de plantenkweker geïnfecteerde planten zijn niet alleen eerder en dus beter beschermd; de toepassing biedt ook kansen voor andere teeltstrategieën.

Ervaring en deskundigheid

Voorwaarde voor een goede vaccinatie is dat het middel op de juiste wijze wordt toegediend.

Hierbij kun je uiteraard rekenen op heldere instructies en op de ervaring en deskundigheid van Valto. Enkele weken na de behandeling wordt de teelt door middel van steekproeven gecontroleerd, zodat duidelijk is of het gewas volledig beschermd is tegen agressieve PepMV.

Hygiëne speelt een belangrijke rol

Goede hygiëne is zeer belangrijk. Werk zo schoon mogelijk.

Trek voor het vaccineren virusvrije kleding en plastic handschoenen aan en plaats materialen niet op de vloer maar hoger op een schone ondergrond. Gebruik kleine hoeveelheden V10 en maak na elke pauze een nieuwe hoeveelheid klaar om de optimale werking te garanderen. Ook na het vaccineren moet goede hygiëne een aandachtspunt blijven: de planten zijn pas na een paar weken volledig beschermd.

Download

Meer weten over het toepassingsprotocol

Toepassingsprotocol