Opkomend physostegia chlorotic mottle virus (PhCMoV)

Opkomend physostegia chlorotic mottle virus (PhCMoV)

1-2-2023

Dit najaar is er een publicatie verschenen in het wetenschappelijk tijdschrift Plant Disease waarin het opkomende plantenvirus Physostegia chlorotic mottle virus (PhCMoV) in detail beschreven wordt (Temple et al., 2022). 

PhCMoV werd in 2014 ontdekt in de scharnierbloem, waar het zijn naam aan dankt. Echter infecteert PhCMoV ook economisch belangrijke gewassen zoals tomaten, aubergines en komkommers. Zo werd PhCMoV in 2018 al aangetroffen in tomatenplanten in Centraal-Europa.

PhCMoV is verwant aan het eggplant mottled dwarf (EMDV) virus. Het precieze verspreidingsmechanisme van PhCMoV is vooralsnog onbekend, maar vermoedelijk wordt het virus net zoals EMDV door een dwergcicade verspreid. De dwergcicade, ook wel bladspringer genoemd, is een insect waarvan zo’n 20.000 verschillende soorten bekend zijn.

PhCMoV leidt tot ernstige symptomen in tomaten, aubergines en komkommers. Een dergelijke besmetting veroorzaakt aanzienlijke marmering, bobbeling en ongelijke rijping van tomaten en aubergines. Deze vruchtsymptomen zijn vergelijkbaar met de bekende symptomen van EMDV, pepinomozaïekvirus (PepMV) en tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV). In het blad van tomaat zijn de symptomen erg variabel, maar bij aubergines treedt duidelijke bladaderverbleking op. Bij komkommerplanten kan een PhCMoV besmetting resulteren in misvormde, puntige vruchten met in de lengte gele, chlorotische strepen.

Figuur boven. Afbeeldingen van natuurlijke PhCMoV besmettingen in tomaat, aubergine en komkommer. A&B: symptomen van PhCMoV op een tomaat en op het tomatenblad. C&D: symptomen van PhCMoV op een aubergine en op het blad van de aubergineplant. E&F: symptomen van PhCMoV op een komkommer en op het blad van de komkommerplant. Copyright © 2022 The Authors. DOI: https://doi.org/10.1094/PDIS-12-21-2800-RE

Referenties

Temple, C., Blouin, A. G., de Jonghe, K., Foucart, Y., Botermans, M., Westenberg, M., Schoen, R., Gentit, P., Visage, M., Verdin, E., Wipf-Scheibel, C., Ziebell, H., Gaafar, Y. Z. A., Zia, A., Yan, X.-H., Richert-Pöggeler, K. R., Ulrich, R., Rivarez, M. P. S., Kutnjak, D., Vučurović, A. & Massart, S. (2022). Biological and Genetic Characterization of Physostegia Chlorotic Mottle Virus in Europe Based on Host Range, Location, and Time. Plant Disease, 106(11), 2797–2807. https://doi.org/10.1094/PDIS-12-21-2800-RE