Het Tomato leaf curl New Delhi virus

Het Tomato leaf curl New Delhi virus

Het New Delhi virus (Tomato leaf curl New Delhi virus, afgekort ToLCNDV) werd in 1995 al ontdekt op tomatenplanten in India [1]. Sindsdien heeft het New Delhi virus zich over het Middellandse Zeegebied verspreid en is het sinds 2012 ook in Europa aanwezig.

In Europa is het virus in Spanje, Griekenland en Italië waargenomen [1][2]. Het virus is tevens opkomend in Zuid-Frankrijk en er hebben zich ook al incidenten in Oost-Europa voorgedaan. Het lijkt er dus op dat het New Delhi virus zich langzaam over Europa zal verspreiden.

Het New Delhi virus is nauw verwant aan het tomatengeelkrulbladvirus (TYLCV) en beide virussen geven soortgelijke symptomen [3]. Echter vormt het New Delhi virus een grotere dreiging voor telers door het enorme aantal plantensoorten die het virus kan besmetten. Op het moment zijn er meer dan 60 soorten bekend, waaronder belangrijke kasgewassen [2][3]. Zo vormt het New Delhi virus wereldwijd een risico voor kasgewassen zoals komkommers, tomaten, paprika en aubergines. De stam die actief is in Europa is met name gevaarlijk voor gewassen uit de komkommerfamilie [3].

 

Symptomen New Delhi virus

Zo’n twee weken na een besmetting treden symptomen van het New Delhi virus op [1][3]. Onder de symptomen van het New Delhi virus vallen: verschrompelde en opgerolde bladeren, sterk verminderde groei en chlorose rondom de bladaderen. Op de bladeren kan ook een geel mozaïekpatroon optreden en de huid van besmette courgettes kan talloze putjes bevatten. Een besmetting met het New Delhi virus kan de generatieve groei aanzienlijk verminderen of helemaal doen stoppen.

 

Figuur boven. Symptomen van New Delhi virus in: A. Cantaloupe meloen (Cucumis melo). B. courgette (Cucurbita pepo) & C. een komkommerplant (Cucumis sativus) Foto’s door Dr. Giurato voor EPPO Global Database (2023). Tomato leaf curl New Delhi virus. Geraadpleegd op 6 maart 2023, van https://gd.eppo.int/taxon/TOLCND.

Besmetting via tabakswittevlieg

Een New Delhi virus besmetting vindt plaats middels de tabakswittevlieg. Via het voeden aan de gastheerplant draagt de tabakswittevlieg de besmetting over [4]. De tabakswittevlieg is te onderscheiden van de veelvoorkomende kaswittevlieg doordat de eitjes, niet zwart worden, maar bruin. De tabakswittevlieg komt voor op meer dan 1000 plantensoorten, onder andere uit de nachtschade- en komkommerfamilies, maar ook op gerbera’s, sla en paprika. Een plaag van de tabakswittevlieg op zichzelf kan ook symptomen veroorzaken in het gewas zoals verminderde groei, bladverwelking en topvergeling. Bij tomaat kan een dergelijke plaag resulteren in een vlammenpatroon op de vrucht.

Vooralsnog zijn er geen resistente of tolerante plantenrassen voor het New Delhi virus op de markt [1]. Om een besmetting te voorkomen moet de tabakswittevlieg uit de kas geweerd worden. In de afwezigheid van de tabakswittevlieg is de kans dat het virus zich verspreidt in de kas minimaal. Toch is het belangrijk dat eventueel besmette planten vernietigd worden. Daarnaast is het aan te raden om onkruid altijd uit de kas te verwijderen aangezien enkele soorten een gastheer zijn voor het New Delhi virus.

  1. Mini datasheet on Tomato leaf curl New Delhi virus. (2022). EPPO Global Database. Geraadpleegd op 6 maart 2023, van https://gd.eppo.int/taxon/TOLCND/documents
  2. Tomato leaf curl New Delhi virus. EPPO datasheets on pests recommended for regulation. (2023). EPPO Global Database. Geraadpleegd op 6 maart 2023, van https://gd.eppo.int 
  3. Korte risicobeoordeling Tomato leaf curl New Delhi virus (ToLCNDV). (2020). Op nvwa.nl. Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Geraadpleegd op 6 maart 2023, van https://www.nvwa.nl/documenten/plant/plantziekte-en-plaag/plantziekte/overige-soorten/tomato-leaf-curl-new-delhi-virus-tolcndv-korte-risicobeoordeling
  4. Bemisia tabaci (Eppo-code: BEMITA) Tabakswittevlieg (Silverleaf whitefly). (2022). Op nvwa.nl. Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Geraadpleegd op 6 maart 2023, van https://www.nvwa.nl/documenten/plant/plantenpaspoort/opa/publicaties/bemisia-tabaci-herkennen

Virus?

Vermoedt u een virusbesmetting in uw gewas? Voor vragen of advies, bel ons gerust!

Contact